1. Voedsel
-Kaas
-Boerenkool
-Hollandse nieuwe
-Frikandellen en kroketten
2. Molens
3. Tulpen
4. Wiet
5. Sinterklaas
6. Delfts blauw
7. Nederlandse zuinigheid
8. De Wallen


Voedsel

In Nederland heeft men een aantal traditionele gerechten en voedsel. Waaronder kaas, boerenkool, rauwe haring, frikadellen en kroketten.

Kaas

external image chees.jpgKaas is een voedingsmiddel dat gemaakt wordt van melk. Nederlanders eten veel kaas, maar een nog groter gedeelte wordt geëxporteerd over de wereld. De bekendste kaas is dan ook de Goudse, deze is bekend over heel de wereld.
Kaas wordt gemaakt van de vast stoffen die uit de melk gehaald wordt. Tevens worden een aantal andere ingrediënten aan toe gevoegd. Al deze ingrediënten gaan na een productieproces samenklonteren en vormen dan wrongel. De wrongel wordt samengeperst en in een zoutbad gedompeld. Per soort kaas verschilt de tijd dat de kaas in het zoutbad moet. Na dit zoutbad moet de kaas nog rijpen, want de kaas heeft nu nog weinig smaak. Dit rijpen duurt vier weken tot ongeveer één jaar. Dit verschilt ook weer per soort kaas.

Geschiedenis
In Nederland wordt al erg lang kaas gemaakt. Er is bekent dat men in de prehistorie al kaas maakte. Dit heeft men ontdekt aan de hand van diverse prehistorische vondsten.
Vroeger maakten de boeren en met name de boerinnen zelf kaas op de boerderij. De kaas werd dan gebruikt voor eigen gebruik en werd verkocht op bijvoorbeeld de markt. Het bekendste voorbeeld hiervan is Alkmaar. Hier werd vroeger de kaas gewogen en verhandeld.
Dit gebeurt tegenwoordig nog steeds, maar nu als attractie voor de toeristen. Tegenwoordig wordt de kaas in een zuivelfabriek gemaakt, waar men vaak ook andere producten maakt met de reststoffen de men overhoudt. De kaas wordt vandaag de dag in de supermarkt of op de markt verkocht.

Boerenkool
Boerenkool is een voedingsmiddel dat voornamelijk gemaakt wordt van fijngesneden kool (boerenkool) en gestampte (gepureerde) aardappel. Het heet dan ook eigenlijk ‘boerenkool stampot’, maar dit is na verloop van tijd veranderd in alleen ‘stampot’.
Veel mensen zeggen dat het een typisch Nederlands gerecht is. Dit is helaas niet waar, het wordt ook gegeten in grote delen van noordwest Duitsland.
Boerenkool is echt een wintergerecht. Het wordt dan ook vaak pas gegeten en geoogst nadat de eerste nachtvorst is geweest.
Boerenkool wordt traditie getrouw gegeten met mosterd, rookworst en jus. Tegenwoordig zijn er natuurlijk ook andere combinaties en bereidingswijze ontstaan.

Hollandse Nieuwe

external image 1981968524_1999998416_haring337.jpgHollandse Nieuwe (ook bekend als maatjesharing) is consumptie haring die als eerste wordt gevangen in het seizoen.
De Hollandse Nieuwe moet aan een aantal eisen voldoen anders mag het geen Hollandse Nieuwe heten. Zodra de haring aan alle eisen voldoet mag deze gevangen worden. De eerste vangst wordt traditioneel elk jaar gevierd in Scheveningen.
De tradities zijn dat het eerste vaatje geveild wordt en dat de opbrengst naar een goed doel gaat en dat de schipper die als eerste zijn haring aan land brengt, persoonlijk een krat naar de koningin mag brengen.

Smaak
De Hollandse Nieuwe wordt op verschillende manier bereidt. Hierdoor verschilt de smaak van de liefhebber dan ook vaak.

Bereiding
De Hollandse Nieuwe wordt gekaakt. Dit wil zeggen dat de ingewanden worden verwijderd met uitzondering van de alvleesklier. Deze scheid een stof af die haring doet rijpen. Hierna wordt de haring in houtenvat met zout bewaard. Dit gebeurde vroeger omdat men geen koelkast had. Tegenwoordig doet men dat nog steeds om dan de juiste smaak te krijgen. De Hollandse Nieuwe wordt geserveerd met een gesnipperd uitje, dit is om de zoute smaak te verdoezelen.

Frikandellen en kroketten

Frikandellen en kroketten zijn een typische Nederlandse snack. Een snack is een voedingsmiddel dat vaak als tussendoortje of kleine maaltijd wordt gegeten.
Beide worden ze verschillende soorten vlees gemaakt met daarnaast nog een aantal specerijen. Over de precieze inhoud wordt veel gespeculeerd. Vaak hoor je slachtafval, uiers en dergelijke. Hier is echter niks van waar, de frikandel wordt voornamelijk gemaakt van kippenvlees en rundvlees. De kroket wordt van verschillende ingrediënten gemaakt. Er bestaan dan external image kroket2_4.jpgook vele varianten van. De meest bekende is de vleeskroket, deze wordt hoofdzakelijk gemaakt van rundvlees. Beide worden is in frituurvet of olie gefrituurd.

De frikandel en de kroket staan echt bekent als een Nederlands product. Ze zijn dan ook zelden verkrijgbaar in het buitenland (met uitzondering van België). Van de frikandel klopt dit wel. Deze werd in 1954 op de markt gebracht door een Dordrechtse slager. De kroket komt van oorsprong uit Frankrijk. Het eerste opgeschreven recept stampt dan ook al uit 1705 en was van de kok van Lodewijk XIV.


external image molen.jpgMolens

Een molen is van oorsprong een maalwerktuig. In Nederland wordt een molen voornamelijk aangedreven door windkracht. Ze werden in het begin gebruikt om graan en dergelijke te malen tot meel voor bijvoorbeeld brood. Na verloop van tijd kwam men er achter dat men er nog veel meer mee kon. Pompen van water bijvoorbeeld.

Waterbeheersing

Door deze ontwikkeling is Nederland heel veel veranderd. Vroeger was het tegenwoordige poldergebied zeer drassig en zelfs sommige stukken land lagen toen onder water, omdat Nederland onder de zeespiegel ligt. Door het indijken van deze gebieden en door het leeg pompen met behulp van molens werden deze ingedijkte stukken drooggelegd. Zo ontstonden er nieuwe stukken land die uitermate geschikt waren voor landbouw.(zie ook:waternoodramp)
De molens hebben vroeger een grote bijdrage gedaan aan het waterbeheersing. Tegenwoordig wordt dit gedaan door gemalen die werken op stroom of diesel. Ook worden windmolens tegenwoordig gebruikt voor het opwekken van elektriciteit doormiddel van een dynamo.

De traditionele windmolen zie je niet veel meer. Die enkele die er nog wel zijn zijn dan ook vaak nog in gebruik. Hoofdzakelijk voor het toerisme. Toch zijn er nog enkele molens die op ambachtelijke manier meel maken. Vaak vindt je bij deze molens dan ook een bakker die ambachtelijk brood verkoopt.


Tulpen

Tulpen zijn éénjarige planten. Ze groeien uit een bloembol die wordt geplant in oktober/november. De bloeiperiode ligt in april/juni.
De tulpen kunnen alleen gekweekt worden in een klimaat dat koude winters kent. Hierdoor is Nederland ideaal om tulpen te kweken. De tulp is dan ook één van Nederlands grootste export producten.

Oorsprong

Veel mensen denken dat de tulp van oorsprong uit Nederland komt. Dit is echter niet waar. Van oorsprong komt de tulp uit Afghanistan, Kazachstan en Iran. Door de handel werd hij verspreid over Azië, Japan, Zuid-Europa en Noord-Afrika. Pas rond 1593 kwamen de eerste tulpen naar Nederland.


Wiet

external image wiet.gif

Wiet wordt gemaakt van de bladeren en bloemen van de Hennepplant (Latijnse benaming: Cannabis sativa). Wiet is een verdovend middel.

Gebruik

Wiet heeft een aantal speciale eigenschappen waardoor het gebruikt wordt. Doorgaans wordt wiet gerookt, doormiddel van een waterpijp, sigaret (joint genaamd; gemengd met tabak) of puur in een vloeitje. Wat ook kan is door het te eten, door het bijvoorbeeld toe te voegen aan een cake. Dit zijn allemaal voorbeelden van recreatief gebruik. Ook wordt wiet gebruikt in de medicinale wereld bij bepaalde kwalen en ziektes.

Wiet beleid

In Nederland is het kweken van wiet illegaal. Toch mag men voor eigen gebruik maximaal vijf planten hebben.
Men kan ook wiet kopen in een koffieshop, dit gaat per kleine hoeveelheden. Er is één legale kwekerij die wiet mag verbouwen. Dit is voor de medicinale wereld en wordt dan ook onder strenge steriele omstandigheden gedaan.


external image sinterklaas.jpgSinterklaas

Sinterklaas is in Nederland een jaarlijks terugkomend feest, dat op vijf december en soms ook op zes december wordt gevierd. Men viert dan de verjaardag van Sinterklaas. Het is met name een kinderfeest, vele jonge kinderen geloven in hem. De oudere kinderen en de volwassenen vieren het met name voor de gezelligheid. Men geeft elkaar dan cadeaus.

Geschiedenis

Sinterklaas wordt gevierd in Nederland, België en de voormalige Nederlandse koloniën. Van oorsprong werd het alleen in het oosten van Nederland gevierd, maar later door heel Nederland. Sinterklaas wordt al vele eeuwen gevierd. Er is bekend dat men in dertiende eeuw het feest officieel erkende als feestdag. Er werd toen in Utrecht de schoen gezet voor de armen. De rijken deden toen wat in de schoenen en dit werd toen verdeeld.
In vele liederen word gezongen dat Sinterklaas uit Spanje komt. Dit is echter niet waar. Hij komt van oorsprong Patara dat tegenwoordig in Turkije ligt.

Viering

Het feest begint jaarlijks met de intocht van Sinterklaas. Elk jaar is dit weer een andere plaats en is dit te zien op de televisie. Ook hebben de meeste steden en dorpen hun eigen intocht. De intocht vindt altijd plaats in november. In de weken tot aan vijf december mogen de kinderen ’s avonds, voor ze naar bed gaan, hun schoen zetten. De volgende ochtend zal er dan een klein cadeautje in hun schoen zitten, dat er door Sinterklaas is ingestopt. Dit gebeurt natuurlijk door de ouders.
Op vijf december wordt ’s avonds pakjesavond gevierd. Sinterklaas komt dan voor iedereen cadeaus brengen. Vaak wordt er door de buurman dan op het raam geklopt en worden de door de ouders gekochte cadeaus voor de deur gezet. Hierdoor wordt het voor de jongere kinderen extra spannend en blijven ze geloven in Sinterklaas.

Delfts blauw

external image bordbea.jpg Delfts blauw is aardewerk dat van oorsprong in Delft werd gemaakt. Door de vroegere handel is het een gelieft product over de hele wereld. De Nederlanders zelf hebben er nog vrij weinig mee en dit komt met name door de massa productie.
Men kan diverse Delfts blauwe producten vinden zoals: tegeltjes, serviezen en vazen.

Geschiedenis

Delfts blauw is ontstaan doordat men vroeger uit China porselein importeerde. Dit was zeer gelieft onder de rijken. Voor de armen was het gewoonweg te duur. Hierdoor ontstond als reactie het maken van imitaties. Later is dit uitgegroeid tot het hedendaagse Delfts blauw.

Nederlandse zuinigheid

Nederlanders staan bekent om hun zuinigheid. Dat komt doordat de Nederlander heel erg op de kleintjes let. Als het product bij de ene winkel 10 eurocent goedkoper is dan bij de ander, gaan ze het bij de eerste halen.

In het buitenland hoor je dan ook vaak “kijken, kijken, niet kopen”. Dit is vanwege dat de Nederlander eerst goed om zich heen kijkt waar hij het product het goedkoopste kan krijgen. Ook al scheelt dit maar een paar eurocent.

De Wallen

De Wallen zijn een buurt in Amsterdam (de hoofdstad van Nederland). In dit gebiedt vind je veel cafés, hostels, smartshops en koffieshops(winkels waar men softdrugs kan kopen) en seksshops. Maar waar ze met name om bekend staan is de prostitutie. En dan vooral de ‘raamprostitutie’. Je vind hier vele panden met grote ramen met daarachter schaars geklede vrouwen die voor geld seks hebben.

De wallen zijn in het buitenland bekent onder de naam Redlightdistrict. Deze naam komt doordat er achter en voor de ramen rode lampen hangen.

De raamprostitutie is echt typisch Nederlands en is ontstaan door het gedogen door de politiek. De gedachte er achter is dat als men het niet toelaat gebeurt het toch wel, maar als men het toelaat kan men het ook controleren en werd het een stuk veiliger. Voor zowel de klant als de prostituee.